Burčák je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný

Začala nám sezóna burčáku, kterou mnozí vnímají s nadšením. 🙂 Co je pravdy na tom, že bychom měli vypít tolik burčáku, kolik krve koluje člověku v žilách? 🙂

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy, který obsahuje určitý poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který je k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu je cca 1 – 7%.

Jak ale poznáme kvalitní burčák či v jakém množství je vhodné jej konzumovat a co nám přinese z hlediska výživy? Čtěte v mém novém článku!

Pokud si chcete vychutnat burčák s množstvím vitaminu skupiny B, které mají příznivý vliv například na trávení nebo na pokožku, musíte sáhnout po kvalitním burčáku. Ten se pozná podle světle žluté barvy a je zkalen kvasným kalem, nenajdete v něm ale žádné mechanické nečistoty či velké shluky kvasinek. Na závadu ale není jemná usazenina, která se může objevit na stěnách či na dně nádoby.

Burčák obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, přírodní hroznový a ovocný cukr. Kvasinky v burčáku zvyšují jeho výživovou hodnotu. Obsah tiaminu, jednoho z vitaminů B, pozitivně působí na činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým a kožním poruchám a kyselina pantotenová neboli vitamin B5 zase chrání sliznice a zažívací trakt. Pozitivním (i když ne vždy zcela příjemným 🙂 ) účinkem je také čistící působení na trávící ústrojí.

Burčák má prostě blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňující fyzickou i psychickou pohodu. 🙂

Konzumujte jej však v přiměřeném množství. Jedná se o alkoholický nápoj, proto bychom si měli hlídat, kolik jej vypijeme. Dle doporučení je pro muže přijatelná denní dávka cca půllitru burčáku. Jak tradice říká, každý by měl za rok vypít tolik burčáku, kolik má krve v těle, aby si tak zajistil pevné zdraví. Jedná se tedy o cca 5 litrů. Vzhledem k obsahu alkoholu je ale vhodné si pozitivní zdravotní účinky rozložit do pozvolné konzumace o objemu cca 4 dcl denně v průběhu burčákové období.

 

Tak tedy nazdraví! 🙂